Vad händer om man inte får vattkoppor?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte får vattkoppor?

Vad händer om man inte får vattkoppor?

En person som aldrig haft vattkoppor har inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan därför inte få bältros. En person med bältros kan inte smitta en annan person så att den får bältros. Inkubationstiden för vattkoppor är oftast 14–16 dygn men kan variera mellan 10–21 dygn.

Varför bryter bältros ut?

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En orsak kan vara om du har nedsatt immunförsvar, men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt.

När är man frisk efter vattkoppor?

Vattkoppor brukar vara lindrigare ju tidigare i livet du får sjukdomen. Symtomen är ofta besvärligare hos äldre barn. Vuxna får ofta fler utslag än barn och det kliar mer. Barn brukar bli friska en till två veckor efter de första symtomen, men för vuxna kan det ta längre tid.

Kan man ha vattkoppor utan att det kliar?

Vattkoppor är extremt smittsamt Inkubationstiden, alltså tiden från smitta till sjukdomens första symtom, är vanligen 10–14 dygn. I några fall får man infektionen utan att märka några symtom.

Relaterade inlägg: