Vad kontrolleras vid OVK?

Innehållsförteckning

Vad kontrolleras vid OVK?

Vad kontrolleras vid OVK?

Vad kontrolleras vid OVK? Vid varje OVK ska det kontrolleras att instruktioner och skötselanvisningar finns lätt tillgängliga, att ventilationssystemet inte innehåller föroreningar som kan spridas i byggnaden och att ventilationssystemet i övrigt fungerar på det sätt som är avsett.

Vilka ska göra OVK?

Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen, som ska se till att OVK utförs. Ägaren ska välja en sakkunnig funktionskontrollant, som är certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. På vår söksida kan du hitta kontrollanter. Kravet på OVK finns sedan 1991.

Vad bör en Funktionskontrollant tänka på vid återkommande OVK besiktning?

Vad ska kontrolleras vid återkommande besiktning Funktionskontrollanten ska också undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra energihushållningen i ventilationssystemet och som inte medför ett försämrat inomhusklimat.

Vad är funktionskontroll?

Målet med funktionskontrollen är att utreda om ventilationssystemet fungerar tillfredsställande och uppfyller de krav som ställdes vid den tid anläggningen byggdes. Om funktionskontrollanten finner allvarliga fel kan denna underkänna systemet.

Vad gör man vid OVK besiktning?

Undersöka om det finns några föroreningar i ventilationssystemet. Kontrollera om det finns instruktioner samt skötselanvisningar enkelt tillgängliga. Se om ventilationssystemet fungerar som avsett vid första besiktningen. Kolla så att alla egenskaper är rätt enligt alla lagar och regler.

Hur testar man ventilation?

Om du är osäker på om din luftventilation fungerar finns det ett enkelt test att göra. Håll ett papper mot en ventil för frånluft som finns i badrum, kök eller förråd. Om papperet suger fast fungerar ventilationen som den ska.

Relaterade inlägg: