Får man meta utan fiskekort?

Innehållsförteckning

Får man meta utan fiskekort?

Får man meta utan fiskekort?

Det fria handredskapsfisket innebär att du och alla andra har rätt att fritt fiska med handredskap längs Sveriges kust och i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland. Här kan du alltså spinnfiska, meta och pimpla med spö och lina med max 10 krokar.

Vad händer om man inte köper fiskekort?

Vad händer om du fiskar utan lov? Fiske utan fiskekort kan resultera i böter och fiskeövervakaren kan också beslagta din fiskeutrustning.

Hur vet man om det krävs fiskekort?

För att få lov att fiska krävs ett fiskekort. ... Om inget annat anges är ett fiskekort personligt och vid en kontroll krävs att du kan legitimera dig. I Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland är fisket med handredskap fritt även på enskilt vatten och inget fiskekort erfordras.

Får man fiska i Östersjön utan fiskekort?

Ja, man får fiska i havet. Vad som gäller varierar dock mellan olika platser. Längst hela Sveriges kuststräcka gäller fritt handredskapsfiske. I till exempel Östersjön får man fiska, men olika regler gäller inom olika områden – och under olika perioder.

Hur mycket böter får man fiska utan fiskekort?

"Tjuvfiske", alltså fiske utan lov av är en brottslig handling riktad mot fiskerättsägaren och ett brott mot fiskelagen leder till allmänt åtal. Den som bryter mot lagstadgade fiskebestämmelser kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Relaterade inlägg: