Vad händer om man föds i ett annat land?

Innehållsförteckning

Vad händer om man föds i ett annat land?

Vad händer om man föds i ett annat land?

Ett barn som föds utomlands ska normalt inte folkbokföras från födelsen och får därför inget personnummer. Barnet kan istället registreras med endast för och efternamn i folkbokföringen. Det gäller om relationen är styrkt och om du som förälder är eller varit folkbokförd i Sverige.

Kan man få uppehållstillstånd om man har barn i Sverige?

Om du är förälder till ett barn under 18 år som bor i Sverige kan du ansöka om uppehållstillstånd med anknytning till barnet. Ni ska tidigare ha bott tillsammans och avsikten är att ni ska bo tillsammans i Sverige.

Är man svensk om man är född i Sverige?

Barn som föds i Sverige får samma medborgarskap som föräldrarna har. Om barnets föräldrar är medborgare i ett land utanför EU måste föräldrarna ansöka om uppehållstillstånd för barnet.

Kan man bli utvisad om man har barn i Sverige?

Ansöka om uppehållstillstånd Huvudregeln är att den som ansöker om uppehållstillstånd ska göra detta från sitt hemland (5 kap. 18 § utlänningslagen). Däremot om den som ansöker har ett barn som har svenskt medborgarskap kan däremot i vissa fall få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige.

När kan barn ansöka om svenskt medborgarskap?

Om barnet har fyllt 12 år måste barnet samtycka till att bli svensk medborgare. En ansökan om svenskt medborgarskap kostar 1 500 kronor. Du ska skicka med ett kvitto som visar att avgiften är betald. Avgiften måste vara betald för att vi ska pröva ansökan.

Hur kan ett barn bli svensk medborgare?

Krav för medborgarskap

  • ha uppehållsrätt, uppehållskort eller permanent uppehållstillstånd i Sverige.
  • ha bott i Sverige sedan tre år tillbaka (eller två år om barnet är statslös)
  • inte ha fyllt 18 år.

Relaterade inlägg: