Vad händer om man inte lämnar in bouppteckningen i tid?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte lämnar in bouppteckningen i tid?

Vad händer om man inte lämnar in bouppteckningen i tid?

Om man inte gör en bouppteckning eller dödsboanmälan kan skatteverket vid vite förelägga en viss tid då den måste skickas in (20 kap 9 § ärvdabalken). Man blir alltså skyldig att betala pengar till staten om man inte fullföljer sin skyldighet. Samma sak gäller om bouppteckningen inte skulle vara fullständig.

Vad händer om bouppteckningen kommer in för sent?

Lämna bouppteckningshandlingen inom 1 månad från att bouppteckningen förrättats. Om du lämnar bouppteckningen för sent och uppgifterna i den inte är rätt eller de saknas, kan du bli tvungen att betala en förseningsavgift eller en skatteförhöjning.

Hur lång tid tar det innan bouppteckning är klar?

Inom en månad efter förrättningen ska bouppteckningen lämnas in till Skatteverket. Bouppteckningen ska alltså göras och skickas in inom 4 månader från dödsdagen men det är vanligt att det tar längre tid och då måste anstånd begäras från Skatteverket.

Måste man göra en Dödsboanmälan?

När en person avlider måste man göra antingen en bouppteckning eller en dödsboanmälan, som i båda fallen sedan ska lämnas till Skatteverket för registrering. En dödsboanmälan gör man i de fall då den avlidnes tillgångar, innan skulderna har avräknats, inte överstiger kostnaderna för begravning och eventuell gravsten.

Vad är en bouppteckning?

  • Svar. En bouppteckning är något man enligt lag måste upprätta när någon avlidit. Det är en sammanställning av dödsboet där man bland annat tar upp tillgångar, skulder, dödsbodelägare och eventuellt testamente. Bouppteckningen måste påbörjas inom tre månader efter dödsfallet och ska sedan registreras hos Skatteverket.

När ska bouppteckningen upprättas?

  • När en person avlidit ska det upprättas en så kallad bouppteckning. En bouppteckning är en sammanställning över den avlidna personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

När ska du söka anstånd för bouppteckning?

  • Anstånd. Behöver ni söka anstånd ska det göras inom tre månader efter dödsfallet. Ansök genom att ringa eller skriv till oss och förklara varför bouppteckningen inte kan göras. Har du frågor om bouppteckning ska du ringa Skatteupplysningen 0771-567 567. Mejla till handläggare för bouppteckning.

När ska bouppteckning skickas in?

  • Bouppteckning ska skickas inom fyra månader Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen.

Relaterade inlägg: