Vad kan hända om man inte sotar skorstenen?

Innehållsförteckning

Vad kan hända om man inte sotar skorstenen?

Vad kan hända om man inte sotar skorstenen?

Skorstenen och eldstäderna ska sotas regelbundet och säkerhetsföreskrifterna ska följas, uppger Lokal-Tapiola. Om skorstenen inte har sotats på en lång tid och föreskrifterna inte följts, kan ersättningen bli lägre eller utebli.

Hur lång tid tar det att sota en skorsten?

Det är upp till varje kommun att besluta om avgifterna så det varierar mellan olika orter. En genomsnittlig sotning tar 20 – 30 minuter och en brandskyddskontroll tar i snitt 45 minuter och kräver mer utbildad personal, så brandskyddskontrollen är normalt dyrare än sotning.

Hur ofta måste man sota skorstenen?

Kommunen har rätt att besluta om intervallerna för sotning. På din kommuns hemsida kan du se vad som gäller där du bor. Däremot är det MSB som bestämmer intervallet för brandskyddskontroll, vanligtvis ska detta ske vart tredje eller sjätte år beroende på typ av eldstad och användning.

Hur ofta måste man besiktiga skorstenen?

Vilka frister alltså hur ofta en anläggning/eldstad ska kontrolleras beror på hur den ser ut och hur den används. Normalt sker brandskyddskontroll vart 3:e eller vart 6:e år. Brandskyddskontrollen innefattar eldningsanläggning med rökgångar och angränsande byggnadsdetaljer samt skyddsanordningar på tak.

Vad kostar det att sota skorstenen?

En besiktning av en eldstad/rökkanal kostar normalt mellan 12 kronor. Bilkostnad debiteras med 62:50 kronor per mil vid beställda arbeten.

Hur ofta ska man sota skorstenen?

Sotning ska ske: tre gånger/år.

Relaterade inlägg: