Är det farligt att ta astmamedicin om man inte har astma?

Innehållsförteckning

Är det farligt att ta astmamedicin om man inte har astma?

Är det farligt att ta astmamedicin om man inte har astma?

– Medicinerna ger positiva effekter oberoende av om du har astma eller inte, säger professor Vibeke Backer. Bruket av astmamedicin bland elitidrottare har ökat på senare år. Idrottare med en astmadiagnos dominerar idag medaljligan i de stora mästerskapen i flera uthållighetsidrotter.

Varför får man astma i vuxen ålder?

Den framkallas oftast av en virusinfektion i luftvägarna. Även äldre barn och vuxna kan andningsbesvär av exempelvis en luftvägsinfektion, ansträngning, inandning av kall och fuktig luft, starka dofter och stress.

Vilka fyra läkemedelsgrupper bör undvikas vid astma?

Mediciner att undvika vid astma En del personer med astma kan få svåra astmasymtom av en del värkmediciner, så kallade NSAID. I denna läkemedelsgrupp finns mediciner med olika verksamma ämnen, till exempel acetylsalicylsyra, ibuprofen, diklofenak och naproxen. Är man känslig bör man undvika dessa läkemedel.

Varför ska man inte ta Ipren om man har astma?

Varningen beror på att vissa astmatiker kan ha en överkänslighet mot ämnet acetylsalicylsyra (ASA). På grund av korsreaktion har man även en överkänslighet mot de andra antiinflammatoriska läkemedlen som finns receptfritt (så kallade NSAID).

Relaterade inlägg: