Vad händer om man inte svarar på fortkörning?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte svarar på fortkörning?

Vad händer om man inte svarar på fortkörning?

Om du inte svarar kan det likställas med att du bestrider. (Se 48 kap 9 § rättegångsbalken). Så det korta svaret är, ja du bör svara på begäran om du vill erkänna hastighetsöverträdelsen.

Måste jag uppge vem som körde bilen?

Om bilden på föraren stämmer med pass- eller körkortsfoto skickas ett underrättelsedokument med bild och mätdata till den som kört fordonet. Går det inte att identifiera föraren så skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som har kört fordonet vid den aktuella tidpunkten.

Hur lång tid tar det att få böter efter fortkörning?

Det finns ingen bestämd tid angående hur lång tid det kan ta att brevet hem från polisen. Ibland tar det några veckor och i vissa fall några månader. När man åker fast i en fartkamera lyser en stark blixt som kommer från kameran. Har du inte känt av blixten har du troligtvis inte blivit tagen av en fartkamera.

Hur lång tid blir man av med körkortet vid fortkörning?

På vägar med hastigheter över 40 km/h får du normalt sett varning vid hastigheter 20-30 km/h för fort. Kör du mer än 31km/h för fort kan du få körkortet indraget i minst 2 månader och böter. Det är också olika bötesbelopp beroende på vad vägen har för hastighetsbegränsning.

Hur vet jag om fartkameran tog mig?

Det är Rikspolisstyrelsens ATK-enhet i Kiruna som styr om kameran är aktiv eller inte, baserat på den information som radarn registrerar om medelhastighet och hur intensiv trafiken är på vägen. Alla kameror är placerade synliga med skyltar som förvarnar dig om att din hastighet kommer att registreras längre fram.

Varför måste det vara en skylt innan fartkamera?

Vägmärke E24, Automatisk trafikövervakning, är inget varningsmärke utan ett anvisningsmärke som upplyser trafikanter om att fotografering och registrering av personuppgifter kan komma att ske på sträckan. När systemet var nytt så skyltades det innan sträckan med kameraskåp och det stod då ofta hur lång sträckan var.

Relaterade inlägg: