Måste företag göra avskrivningar på sina materiella anläggningstillgångar?

Innehållsförteckning

Måste företag göra avskrivningar på sina materiella anläggningstillgångar?

Måste företag göra avskrivningar på sina materiella anläggningstillgångar?

En redovisningsenhet skall göra planenliga avskrivningar för materiella anläggningstillgångar med en begränsad ekonomisk livslängd eftersom dessa successivt minskar i värde i takt med att de åldras och förbrukas. Materiella anläggningstillgångar med en obegränsad ekonomisk livslängd skall inte skrivas av.

Vad inkluderas i inköpspriset för en materiell anläggningstillgång?

3 § andra stycket ÅRL). I anskaffningsvärdet ingår utöver inköpspriset exempelvis utgifter för att ställa iordning en plats eller ett område där tillgången ska installeras eller uppföras, utgifter för leverans och hantering, installation, konsulttjänster som arkitekt-, ingenjörs- och juristtjänster samt lagfart.

Varför gör man avskrivningar i ett företag?

Avskrivningar görs för att fördela kostnader Ibland gör företag större inköp som är viktiga för bolagets fortsatta verksamhet. ... Lite förenklat kan man alltså säga att en avskrivning innebär att man fördelar kostnaden över samma tid som den bidrar till intäkter eller anses vara användbar i verksamheten.

Hur ska ett restvärde på en materiell tillgång behandlas?

Hur ska ett restvärde på en materiell tillgång behandlas? Restvärde är det belopp som företaget förväntas erhålla efter nyttjandeperiodens slut, när tillgångarna säljs och försäljningskostnader har dragits av. Om restvärdet är obetydligt behöver det dock inte beaktas.

Relaterade inlägg: