Vad händer om en äggallergiker äter ägg?

Innehållsförteckning

Vad händer om en äggallergiker äter ägg?

Vad händer om en äggallergiker äter ägg?

Typiska symtom vid äggallergi är hudreaktioner som eksem. Man kan också få astma, kräkningar, ont i magen och diarré. Svåra allergiska reaktioner, också med dödlig utgång, har förekommit men är ovanliga.

Kan ägg vara livshotande för personer som inte tål ägg?

Ibland kan symtomen komma en till två dagar efter att barnet har druckit eller ätit något som hen inte tål. En icke IgE-förmedlad allergi ger inte farliga eller livshotande symtom.

Vad menas med kan innehålla spår av nötter?

Vad innebär märkningen "kan innehålla spår av..."? Märkning som ”kan innehålla spår av” används för att tala om att produkter kan vara förorenade med allergener som till exempel mjölk, hasselnöt och vete. Om du har en allergi kan det vara mycket viktigt att veta.

Kan ägg ge diarré?

En annan relativt vanlig reaktion är diarré eller magont. De flesta har en snabb reaktion vid exponering av ägg, det är en så kallad typ 1-reaktion. Vid ansträngning kan en del av symptomen bli förstärkta, speciellt då astma.

Kan nötallergiker äta spår av nötter?

Om du är allergisk mot nötter kan du även behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av" den nöt du är allergisk mot. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av bland annat hasselnöt i sådana livsmedel.

Kan innehålla andra nötter?

När det är risk för kontaminering skriver tillverkaren ofta på etiketten till exempel ”Kan innehålla jordnötter och andra nötter”. Jordnöts- och nötallergiker bör undvika dessa produkter. Kom också ihåg att även om en sådan varning saknas så kan det ändå finnas risk för spår av nötter.

Relaterade inlägg: