Hur ska jag koppla lampa?

Innehållsförteckning

Hur ska jag koppla lampa?

Hur ska jag koppla lampa?

Att ansluta en lampa är inte svårt, men det kan verka förvirrande med olika färger på ledningarna....Anslut därför lampan enligt följande:

  1. Brun (L) på L (Detta kan också vara rött eller svart)
  2. Blått (N) på N (detta kan också vara vitt)
  3. Gul / grön sladd (PE) på PE / mark-symbolen (se bild nedan).

Måste en lampa vara jordad?

Äldre hus idag kan fortfarande ha ett ojordat elsystem, men alla hus byggda efter 1994 ska ha skyddsjord. ... Så en tak-eller fönsterlampa som ska anslutas till ett DCL-uttag måste vara jordad eller dubbelisolerad, köper du en ojordad taklampa måste den byggas om, en extra kostnad att ta hänsyn till innan köpet.

Hur koppla Takuttag?

Koppla kablarna En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön. Börja med att ta bort en liten bit av plasten som sitter runt kablarna med en tång så att en kopparbit blir synlig. När det är gjort ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget, kolla vilken av dom som ska in på höger respektive vänster sida.

Hur funkar en sockerbit?

Det går inte att ange ett exakt mått eftersom det skiljer mellan olika kabelskarvar. De enskilda ledarna skalas på isolering så kopparledaren sticker ut cirka sex till sju mm (skadas kopparledarna får du skala om kabeln). Därefter tvinnas ledarna för att de enkelt ska kunna föras in i kopplingslisten (sockerbiten).

Relaterade inlägg: