Vad händer om man kör med utgånget körkort?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör med utgånget körkort?

Vad händer om man kör med utgånget körkort?

Vad händer om du inte förnyar ditt körkort? Om du inte skickar in grundhandlingen kan Transportstyrelsen komma att förelägga dig om att förnya körkortet. Om du då inte förnyar körkortet blir det ogiltigt och du får inte längre köra något fordon som kräver körkort.

Vad är straffet för att köra bil utan körkort?

Olovlig körning[redigera | redigera wikitext] Olovlig körning innebär att en person utan behörighet kör en bil eller annat fordon som kräver körkort. Påföljden för olovlig körning i Sverige är böter i form av dagsböter.

Vad händer om jag glömt mitt körkort?

Har du exempelvis glömt körkortet eller annan legitimationshandling hemma kan du inte kräva att polismannen ska följa med dig hem för att du ska kunna styrka din identitet. Den som ska ut och köra bil måste som utgångspunkt ha med sig körkortet, annars finns en risk att få betala böter.

Hur lång tid ska du bli utan körkort?

  • Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Vad innebär att få indraget körkort?

  • Att få indraget körkort, innebär att den myndighet som utfärdat förarbeviset beslutar om att återkalla det. Det vill säga, det är endast Transportstyrelsen som kan besluta om körkortsåterkallelse och inte Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten. Vad Polisen kan kan göra är att omhänderta ett körkort.

Kan du överklaga ditt körkort?

  • Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Relaterade inlägg: