När kan man få böter för sommardäck?

Innehållsförteckning

När kan man få böter för sommardäck?

När kan man få böter för sommardäck?

Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor. Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.

Vad är det för böter om man kör med dubbdäck?

Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr.

Får man köra med sommardäck till verkstad?

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.

Hur halt är det med sommardäck?

Sommardäck är utvecklade för varma temperaturer och sommarväglag. När temperaturen ligger nära noll grader försämras greppet betydligt. Bilförare som kör med sommardäckhalt väglag riskerar både sin egen och sina medtrafikanters säkerhet.

Får man böter om man har dubbdäck?

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Där tillåts endast friktionsdäck. De som eventuellt bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i olika städer finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Relaterade inlägg: