Är det bra att köra på hög växel?

Innehållsförteckning

Är det bra att köra på hög växel?

Är det bra att köra på hög växel?

Om du kör på en hög växel så är det lättare att behålla väggreppet och undvika att bilen slirar. Om du behöver sänka hastigheten i en brant nedförsbacke är det dock bättre att köra på en lägre växel eftersom du då kan utnyttja motorbromsen. När du motorbromsar minskar risken att hjulen låser sig.

När ska man använda vilken växel?

Vilken växel du skall använda är helt beroende på bilens utväxling och typ av motor(bensin/diesel). Det viktiga att tänka på vid val av växel är vilket varvtal du vill köra i och inte vilken hastighet du vill köra i.

Hur kör man så miljövänligt som möjligt?

Tänk på detta för att köra mer miljövänligt

  1. Växla upp tidigt. Att accelerera drar mycket bränsle därför vill du komma upp i rätt hastighet snabbt. ...
  2. Planera din körning. ...
  3. Ta hjälp av motorbroms. ...
  4. Håll rätt hastighet. ...
  5. Serva bilen regelbundet. ...
  6. Kontrollera däcktrycket. ...
  7. Packa ur bilen. ...
  8. Undvik tomgångskörning.

Är det bra att hoppa över växlar?

Genom att hoppa över växlar kommer du snabbare upp i hastighet samt att du undviker extra kopplingsarbete. Låt oss säga att du kör med 2:ans växel och svänger in till en 50-väg. Du gasar upp farten utan att passera 3000 varv per minut och sedan lägger du i 4:ans växel och fortsätter att köra med en jämn och fin fart.

När ska man använda ettans växel?

1:ans växel är en ren startväxel, så den ska du bara använda om du står stilla och ska köra iväg, eller om du måste krypköra med låg hastighet.

Vilka växlar vilken hastighet?

Det finns ingen satt regel per automatik vilken växel som ska användas vid vilken hastighet. Detta dels eftersom alla bilars motorer och växellådor varierar men mestadels för att man ska ha olika växlar beroende på ifall vägen lutar nedför, uppför eller är på rakt plan.

Hur kör man så ekonomiskt som möjligt?

Planera körningen och håll avstånd. Ha blicken långt fram – då uppfattar du tidigt köer och trafikljus och undviker kraftiga inbromsningar. Rulla fram mot korsningar och trafikljus och frikoppla först när du stannar. Det är dessutom bra för att undvika olyckor.

Relaterade inlägg: