Kan man bli av med körkortet om man kör med körförbud?

Innehållsförteckning

Kan man bli av med körkortet om man kör med körförbud?

Kan man bli av med körkortet om man kör med körförbud?

Trafikbrott regleras i trafikbrottslagen Vidare, om bilen inte är besiktigad så inträder körförbud. När ett körförbud föreligger får man endast köra kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till kontrollbesiktning. Om bilen körs ändå så kan personen åläggas att betala böter.

Vad händer om man kör med en avställd bil?

Som huvudregel gäller att ett avställt fordon inte får brukas (17 § lag om vägtrafikregister). Bryter någon mot denna regel och föreligger inget av i lagen uppräknade undantag så döms personen till penningböter, minst 200 kr och högst 4000 kr (29 § lag om vägtrafikregister samt 25 kap. 3 § brottsbalken).

Får man köra ett avställt fordon?

Om du ställer av ett fordon behöver du inte längre ha det trafikförsäkrat. ... Som regel får du inte köra ett avställt fordon. Det finns dock ett undantag: för färd kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktning. Fordonet måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter.

Vad händer om man kör med Obesiktat släp?

Är släpet inte besiktat inom den angivna tiden är det lika med körförbud. Spelar ingen roll att förra besiktningen var ok. Körförbud = böter.

Relaterade inlägg: