Får man åka moped utan hjälm?

Innehållsförteckning

Får man åka moped utan hjälm?

Får man åka moped utan hjälm?

Krav på hjälm Du måste ha skyddshjälm när du kör moped. ... Det är tillräckligt att använda cykelhjälm när du kör en sådan moped. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Är det olagligt att köra utan hastighetsmätare moped?

Måste jag ha en hastighetsmätare på min 30-moppe? En 30-moppe behöver ingen hastighetsmätare om den är registrerad före . Alla mopeder registrerade efter måste ha godkänd hastighetsmätare.

Vad får man om man kör moped utan körkort?

För att få köra moped av klass II behövs inte körkort, men du måste ha ett förarbevis för moped klass II. Konsekvensen blir att du inte får ta ditt AM-körkort när du fyller 15 år, du kan heller inte körkortstillstånd för A- eller B-behörighet, till dess att du får tillbaka ditt körkortstillstånd.

Vad händer om man kör moped utan registreringsskylt?

Av förordningen om vägtrafikregister framgår att den som framför ett registreringspliktigt fordon, däribland moped klass 1, ska ha registreringsskylt för att få framföras. Har den inte det, är den enda sträcka man får åka den närmaste vägen till sin närmsta polisstation för att få en provisorisk registreringsskylt.

Är du skyldig att Kontrollbesiktiga din moped?

Om du har en moped klass I behöver du normalt inte besikta den. Om du däremot blir stoppad av polisen och de upptäcker felaktigheter kan du få körförbud och bli skyldig att besikta mopeden. ... Ta därför för vana att besikta din moped minst vartannat år.

Är det olagligt att köra utan hastighetsmätare?

Lagtext: ”Hastighetsmätare saknas eller är ur funktion”. Bötesbelopp: 500 kronor. ... Bötesbelopp: 500 kronor.

Är det lagligt att köra moped utan blinkers?

Om din moped i originalform har blinkers, måste du ha fungerande blinkers och använda dem. ... I samma lagrum framgår det dock att om fordonet inte har körriktningsvisare, så ska föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.

Får man köra moped utan backspeglar?

Jan Elander, polisen, svarar: En moped som tagits i bruk den eller senare, ska ha backspegel om den är typgodkänd enligt EU-direktiv. Likadant när det gäller att montera backspeglar, de ska också uppfylla krav, de kan inte monteras hur som helst. ...

Relaterade inlägg: