Vad händer om man kör med sommardäck?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör med sommardäck?

Vad händer om man kör med sommardäck?

Vad händer om man kör med sommardäck på vinterväglag eller dubbdäck när det är förbjudet? Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor.

Kan man bli av med körkortet om man kör med sommardäck på vintern?

Är det tillåtet att köra med sommardäck på vintern om det inte är vinterväglag? ... Transportstyrelsens föreskrifter kan inte tolkas på något annat sätt än att det bara är förbjudet att köra med sommardäck mellan den 1 december och den 31 mars, om det är vinterväglag (7 § TSFS 2009:19).

Vad händer om man kör med vinterdäck?

Bötesbelopp vinterdäck Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr.

Hur mycket böter för sommardäck på vintern?

Och hur stort är bötesbeloppet? – Det kostar 1 200 kronor att köra med sommardäck där vinterväglag råder, och det är alltid polisman som bestämmer i den saken.

Hur låg temp klarar sommardäck?

Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Vad får man i böter om man kör med dubbdäck?

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Där tillåts endast friktionsdäck. De som eventuellt bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i olika städer finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Relaterade inlägg: