Är det farligt att lägga sig sent?

Innehållsförteckning

Är det farligt att lägga sig sent?

Är det farligt att lägga sig sent?

Människor som går och lägger sig sent har större benägenhet för depression och ångest. Undersökningar visar också att morgontrötta inte bara är surare på morgonen utan också oftare har ojämnt humör under resten av dagen.

Är det bra att sova sent?

Här är fler exempel på varför det är bra att sova: Du blir gladare, piggare, starkare och orkar mer. Du får lättare att komma ihåg och lära dig saker. Du får lättare att koncentrera dig.

När går de flesta och lägger sig?

Många sover till och med så lite att det innebär en risk för hälsan, visar ny forskning. I studien från Karlstads universitet jämförs sovvanorna hos 11-, 13- och 15-åringar under perioden 1985-2013. Resultaten visar att fler lägger sig sent i alla åldersgrupper, efter klockan 23 på vardagskvällar.

Är det farligt med för lite sömn?

På längre sikt ökar sömnbrist risken att drabbas av en rad sjukdomar, som diabetes, ångest, depression, missbruk och hjärt-kärlsjukdom. Det innebär också en ökad risk att dö i förtid. På kort sikt påverkas funktionsförmågan. När vi är riktigt sömniga fungerar vi lika dåligt som under alkoholpåverkan.

Har inte sovit på två dagar?

Du behöver oftast inte oroa dig för att du får för lite sömn. Det är vanligt och inte farligt att då och då ha en natt när du sover dåligt eller inte alls. Handlar det om någon enstaka natt kan du känna dig trött och mindre kreativ dagen efter, men de flesta brukar ändå klara av vardagliga uppgifter.

När borde man lägga sig?

Räkna ut din sovtid. Rent tekniskt innebär det att om du exempelvis vill vakna klockan 06:30, så kommer tidpunkterna 22:46 eller 00:16 vara optimala tidpunkter att somna på. Om du ska kliva upp klockan 07:00, så är klockan 23:16 eller 00:46 de bästa tidpunkterna att somna på.

Relaterade inlägg: