Vad händer när man häller litium i vatten?

Innehållsförteckning

Vad händer när man häller litium i vatten?

Vad händer när man häller litium i vatten?

Litiumhydroxid, LiOH, är en frätande hydroxid av litium. Det är ett vitt salt som suger åt sig vatten från luft (är hygroskopiskt) och som löser sig i vatten och gör lösningen starkt alkalisk/basisk. Lösningen är ofärgad.

Vilka ämnen bildas när litium reagerar med vatten?

Litium reagerar med vatten enligt reaktionsformeln 2Li(s)+2H2O⇒2Li+(aq)+2OH-(aq)+H2(g), vilket man lär sig i Ke1.

Vad händer när litium reagerar med syre?

Med s.k. litium-luft-batterier finns möjlighet att drastiskt öka energidensiteten. den som utgör pluspolen i batteriet. ... Här reagerar litiumjoner, som vandrat från anodsidan, vid en porös elektrodyta med syrgas ifrån omgivningen.

Vad händer när alkalimetaller reagerar med vatten?

Litium, natrium och kalium har till och med lägre densitet än vatten, dvs. de flyter. Alkalimetallerna reagerar väldigt lätt med halogenerna och bildar vita salter, eller våldsamt med vatten då de bildar en starkt basisk alkalimetall-hydroxidlösning under vätgasutveckling.

Vad Änvänds litium till?

Litium används som flussmedel för att sänka smältpunkten och viskositeten hos kiseldioxid vid tillverkning av glas och keramik. Olika litiumföreningar används även som flussmedel inom metallurgiska processer, alltså för att sänka smältpunkten vid aluminiumframställning och tillverkning av gjutna metallprodukter.

Relaterade inlägg: