Vad händer om man pillar bort en vårta?

Innehållsförteckning

Vad händer om man pillar bort en vårta?

Vad händer om man pillar bort en vårta?

Ibland kan små svarta prickar synas i vårtan, speciellt om du först skrapar bort det yttersta skiktet. Det är blodkärl som har förtätats. Handvårtor är mer upphöjda än fotvårtor och kan ibland se ut som små blomkålshuvuden.

Varför får man en vårta?

De orsakas av virus och finns oftast på händer eller fötter. Vårtor försvinner oftast av sig själv, men ibland behöver de behandlas. Vårtor kan till exempel smitta genom hudkontakt. De kan också smitta via våta golv i duschar eller omklädningsrum.

Hur lång tid tar det att behandla en vårta?

Det finns flera olika slags medel. Ett snabbare sätt att behandla hand- och fotvårtor är att frysa bort vårtan, vilket du kan göra hemma. Oftast försvinner då vårtan efter ungefär två veckor. Frys inte bort vårtorna på barn under fyra år, om du har diabetes eller om du är gravid eller ammar.

Hur fryser man bort en vårta?

Frysning av vårtor med flytande kväve är ungefär lika effektivt som behandling med vårtmedel. Frysbehandlingen gör ont, och ger värk under en tid efteråt. En behandling som ofta minskar smärtan är kraftig nedhyvling av den tjocka huden som bildas runt vårtan.

Kan man bränna bort vårtor?

Med laser behandlas vårtor (hudvårtor) snabbt och effektivt, och metoden är skonsam. Laserljuset förstör selektivt hudvårtans blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Vårtor stöts därefter bort utan att efterlämna ärr eller bestående pigmentförändringar.

Vad innehåller en vårta?

En vårta (verruca) är en vanligtvis liten, skrovlig, blomkålsliknande, godartad hudtumör som ofta växer på händer eller fötter. Vårtor är vanliga, och orsakas av en virusinfektion, nämligen humant papillomavirus (HPV). De smittar lättast i fuktig miljö.

Varför kliar min vårta?

hudkontakt med någon som har vårtor. hudkontakt med smittade föremål, exempelvis handdukar och rakhyvlar. små hudskador som till exempel kan uppstå om du rakar dig, kliar på huden eller biter på naglarna.

Hur ser en behandlad vårta ut?

De är ofta runda, men kan även vara mer ojämna i formen. Vårtorna kan vara knottriga eller skrovliga på ytan och ibland syns koagulerade blodkärl inuti vårtan som små, svarta prickar. Vårtorna brukar vara några millimeter stora, men flera vårtor som sitter tätt kan flyta ihop och se ut som en större hudförändring.

Relaterade inlägg: