Vad är en master?

Innehållsförteckning

Vad är en master?

Vad är en master?

Masterexamen består av 120 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp ska omfatta kurser på avancerad nivå inom ett huvudområde. Inom huvudområdet ska det finnas ett självständigt examensarbete om minst 30 hp eller två om vardera 15 hp.

Hur många högskolepoäng är en master?

Masterexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp med fördjupning inom ett huvudområde, inklusive ett självständigt arbete om minst 30 hp med beteckningen A2E. Minst hp ska utgöras av kurser på avancerad nivå.

Varför ta en master?

Om du siktar på att bli chef snabbt efter utbildningen eller om du planerar att forska är master ett bra val. Vill du jobba internationellt, så hjälper en masterexamen dig i konkurrensen. – På den internationella arbetsmarknaden är mastern viktig att ha, till exempel om du vill jobba inom EU eller FN.

Är magister en master?

Vad är skillnaden mellan en magister och en master? - En magister består av 60 högskolepoäng (hp) på avancerad nivå, här ingår ett självständigt arbete om 15 hp. ... En masterutbildning är på 120 högskolepoäng (hp) på avancerad nivå och du gör ett självständigt arbete på 30 hp.

Vad blir man efter master?

Forskarutbildning. När du har en examen på avancerad nivå, magister- eller masterexamen, är du behörig att söka till utbildning på forskarnivå i ditt huvudområde. Utbildning på forskarnivå är inte utbildningsplatser som erbjuds på samma sätt som utbildning på grund- och avancerad nivå.

Hur många tar en master?

Nära 10 000 masterexamina. Under läsåret 2015/16 tog 15 800 personer ut en examen som kräver minst 300 högskolepoäng, vilket motsvarar fem års heltidsstudier. Antalet examinerade på de längsta utbildningarna har ökat med 13 800 sedan den nya utbildnings- och examensstrukturen infördes år 2007.

Kan man ta en master i vad som helst?

Ja, det går bra. Tänk dock på att inom vissa program ska valfria kurser diskuteras med programkoordinator eller motsvarande.

Vad kan man göra med en master?

Mastern ger en möjlighet att fördjupa sina kunskaper ytterligare och verkligen bli proffs på ett ämne. Efter en master kan man gå vidare och göra en PhD om man är intresserad av forskning. Yrkesexamen. En yrkesexamen får man om ens studier leder fram till ett visst yrke.

Är civilekonom en master?

Civilekonomprogrammet är 4 år (240 högskolepoäng) och leder till civilekonomexamen, som är en yrkesexamen på avancerad nivå. Den som har en kandidatexamen kan bygga på den med 1 år för att få en magisterexamen eller 2 år för att få en masterexamen.

Kan man läsa vilken master som helst?

till masterprogrammen söker man som till "vilken utbildning som helst" - till vilken skola man vill. Vad som ställs som behörighetskraven kan variera ganska mycket mellan olika lärosäten (högskolor/universitet).

Relaterade inlägg: