Vem är det som ställer frågor i förhöret av målsägande?

Innehållsförteckning

Vem är det som ställer frågor i förhöret av målsägande?

Vem är det som ställer frågor i förhöret av målsägande?

Om det finns en målsägande (brottsoffer) får han eller hon berätta vad som har hänt och svara på frågor. Även den misstänktas försvarare och domstolen får möjlighet att ställa frågor till målsäganden. Därefter förhörs den misstänkta personen av åklagare, försvarare och domstol.

Får polisförhör användas i rättegång?

Rättsprocessen i Sverige styrs av omedelbarhetsprincipen. Det innebär att domstolen bara får fatta beslut utifrån den information som läggs fram under huvudförhandlingen. ... Men nämns inte förhöret under huvudförhandlingen kan det du då sa inte ligga till grund för domstolens beslut.

Vad avses med den processrättsliga Omedelbarhetsprincipen?

Rättens dom får bara grundas på vad som förekommit vid huvudförhandlingen enligt 17 kap. Om en part framför något under förberedelsen får alltså inte inte rätten ta hänsyn till detta om det inte upprepas under huvudförhandlingen. ...

Vad är ett Konceptförhör?

Där det för skriftliga förhör upptagna av polisen finns konceptförhör, som utgör en sammanfattande text av vad som berättades och förhör i dialogform, som utgör en bokstavlig transkribering av allt som sades i förhöret.

Vad har målsägandebiträde för uppgift?

Målsägandebiträdets uppgift är att ta tillvara målsägandens intressen och vara till stöd under förundersökning och rättegång samt att eventuellt hjälpa till att begära ersättning/skadestånd. Målsägandebiträde utses av domstol vid vissa grövre brott, t.

Vad gör en nämndeman under en rättegång?

Nämndemän i tingsrätt och hovrätt De allmänna domstolarna avgör brottmål, tvistemål och ärenden. Nämndemän är med och dömer vid brottmål och familjemål. De senare rör ofta frågor om vårdnad, boende och umgänge och underhåll i samband med skilsmässa om parterna inte är överens.

Kan man slippa rättegång?

Om en person som är misstänkt erkänner ett brott och brottet är mindre allvarligt kan åklagaren besluta om strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång. ... Det är det som kallas för strafföreläggande. Den som skriver på ett strafföreläggande måste också oftast betala böter.

Relaterade inlägg: