Varför är det inte bra att ha mobiler i skolan?

Innehållsförteckning

Varför är det inte bra att ha mobiler i skolan?

Varför är det inte bra att ha mobiler i skolan?

När elever får ha sina mobiltelefoner i klassrummet används de ofta till skolrelaterade saker, enligt forskare vid Göteborgs universitet. Mobilförbud i skolan kan bli problematiskt, enligt forskare. Ofta används telefonen i undervisningen. Mobilens plats i klassrummet är en laddad fråga.

Hur påverkar mobilen skolarbetet?

Man bortser i stort från mobiltelefonens roll i våra liv och som verktyg för lärande. I stället är den något som stör. Nyamko Sabuni (L) sade att det finns forskning som pekar på att mobiltelefoner kan störa inlärning även om de ligger i fickan. Men det finns annan forskning också, så det där var lite cherrypicking.

Vilka konsekvenser får elevers mobilanvändning i klassrummet?

Nackdelar med mobil i skolan:

  • Stör klasskamrater med ljud, foto, spel och meddelanden.
  • Filmar och provocerar lärare/andra elever, används som kränkande medel.
  • Tar fokus från lärande och undervisning, från en själv och andra runt en.
  • Respektlöst mot lärare som försöker undervisa.
  • Skapar oro, stress och stök i skolan.

Varför ska man ha mobilförbud i skolan?

Mobilförbud kan hjälpa elever sätta fokus på det viktiga och använda fritiden till det de vill, mobilförbud kan också förbättra de sociala förmågorna bland eleverna och skapa en vänlig och tryggsam miljö i skolan, därför är det en självklarhet att man ska införa ett mobilförbud i skolan.

Får skolor ha mobilförbud?

Det finns dock ingen bestämmelse i skollagen som förbjuder att skolan upprättar egna ordningsregler. Skolan kan i sina ordningsregler ta in bestämmelser som exempelvis innebär ett mobilförbud. I sådana fall har läraren - med hänvisning till skolans ordningsregel - rätt att ta mobilen i förebyggande syfte.

Har skolan rätt att ta mobilen?

22 § SkolL att läraren får omhänderta störande föremål under lektionstid. Om en mobiltelefon uppfattas som störande har alltså läraren rätt att omhänderta den, men har däremot inte rätt att exempelvis kroppsvisitera eleven eller använda våld om eleven gör motstånd eller vägrar ge ifrån sig mobiltelefonen.

Får lärare ta en elevs mobil?

2007 ändrades skollagen med syfte att de störningar i skolmiljön som påstods orsakas av mobiltelefonerna skulle begränsas. Sedan dess har lärarna haft en tydlig rätt att ”omhänderta föremål som används på ett sätt som är störande för utbildningen eller som kan utgöra en fara för säkerheten i denna”.

Relaterade inlägg: