Vad innehåller äppelmust?

Innehållsförteckning

Vad innehåller äppelmust?

Vad innehåller äppelmust?

Äppelmust: Alkoholfri dryck som består av 100 procent pressad saft från äpplen som hindrats från att jäsa. Får inte innehålla några tillsatser utöver vatten.

När uppfanns must?

Julmust
Information
Tillverkareflera tillverkare
Användningsområdemåltidsdryck
Utvecklad1900-talet (som julöl); 1922 (som julmust)
Patenteradhemligt essensrecept (Roberts AB)

Hur tillverkar man äppelmust?

Gör så här Lägg äpplena i ett vattenbad och tvätta de rena från jord och smuts. Man kan med fördela blanda alla olika sorters äpplen man har tillgång till för en rikare smak. Krossa frukten till en grov gröt i en fruktkross (en köttkvarn funkar också). Lägg gröten i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must.

Är äppelmust bra?

Om du ändå vill dricka äppelmust, välj must som inte är silad och därmed innehåller mer fruktkött. Du kan också göra egen must genom att köra äpplena i en råsaftcentrifug. Drick sedan musten med det samma, innan C-vitaminhalten minskar.

Vad får kallas must?

Must är en dryck som består av utpressad råsaft från bär eller frukt, som hindrats från att jäsa och inte innehåller några tillsatser. Musten kan vara pasteuriserad och/eller filtrerad. Exempel på råvaror som används till must är äpple (äppelmust), lingon, mullbär, päron, körsbär och vindruvor.

Hur gammalt är julmust?

Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden, men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts. I slutet av 1800-talet sände helsingborgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi.

Vilken kom först julmust eller påskmust?

Ordet julmust ska dock inte ha börjat användas förrän på 1920-talet. Dess popularitet beror troligen på att smaken passar mycket bra ihop med den svenska högtidsmaten. Påskmusten däremot började inte att produceras och säljas förrän i slutet av 1940-talet.

Relaterade inlägg: