Vilka plantyper förekommer i PBL?

Innehållsförteckning

Vilka plantyper förekommer i PBL?

Vilka plantyper förekommer i PBL?

Undersökningen behöver istället utgå från PBL:s grundläggande principer genom en beskrivning av relevanta delar av planläggningsprocessen, plantyperna, plankravet, planmonopolet, tillsyn, överprövning etc. De materiella bestämmelserna är av central betydelse, men de kan samtidigt vara beroende av formella bestämmelser.

Varför finns PBL?

Plan- och bygglagen (PBL) är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Det är bestämmelserna i plan- och bygglagen som reglerar var och hur du får bygga. Den bestämmer hur ett bygglov ges och vilka krav som kan ställas på det som byggs.

Vad bestämmer PBL över?

Utöver den reglering som är obligatorisk i alla detaljplaner finns i PBL bestämmelser om vad som får regleras i detaljplan om det behövs för att uppnå detaljplanens syfte och för att säkerställa markens lämplighet. Till exempel får kommunen med planbestämmelser bestämma hur bebyggelsen ska placeras och utformas.

Vilka övergripande mål finns det i PBL?

  • Internationella mål och initiativ.
  • Demografi och sociala värden.
  • Bebyggelse.
  • Ekonomi och resursanvändning.
  • Miljö, natur och klimat.
  • Infrastruktur.

Vilka sitter i byggnadsnämnden?

Byggnadsnämnden består av ett antal förtroendevalda ledamöter och ersättare som representerar olika politiska partier. Nämnden förutsätts ha en förvaltning med tjänstemän som bereder ärenden åt nämnden och utför nämndens arbetsuppgifter.

Vilken lag reglerar bygglov?

I plan- och bygglagen (2010:900) finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande.

När gäller PBL?

Förordningen ska tillämpas vid bedömning av om kravet i 2 kap 6a § PBL på förebyggande av olägenhet för människors hälsa är uppfyllt vid planläggning, förhandsbesked och bygglov.

När började PBL gälla?

Den började Plan- och bygglagen (PBL), att gälla, den lag som styr byggande och planering i Sverige idag. Trots att lagen är moderniserad och anpassad till dagens byggande, kan man finna många spår från äldre lagstiftning. I denna lag finns bestämmelser om planläggning av mark och vatten och om byggande.

Relaterade inlägg: