Vilka nötter ingår i nötallergi?

Innehållsförteckning

Vilka nötter ingår i nötallergi?

Vilka nötter ingår i nötallergi?

Det förekommer inte några korsreaktioner mellan jordnötter och nötter men en nötallergiker kan även vara allergisk mot jordnötter och vice versa. Som nötter räknas enligt Livsmedelsverket mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt.

Vad beror nötallergi på?

Äkta allergi mot till exempel jordnöt eller hasselnöt innebär att du har allergi för proteiner som finns i stor mängd i respektive nöt. Äkta allergi uppstår ofta tidigt i livet och kan vara mycket kraftig. Du kan också få äkta allergi mot till exempel cashew och valnöt. Korsallergi mot nötter får du ofta i skolåldern.

Är Nötallergisk?

Symptom vid nötallergi Reaktionen kommer ofta inom några minuter om du inte tål nötter eller jordnötter. Vanliga symptom är klåda i munnen och svullnad runt ögonen, på läpparna, i näsan och i halsen. Om du får svårt att andas eller blir trött och blek efter att ha ätit jordnötter eller nötter behöver du få vård direkt.

Vilka nötter ingår inte i Nötfamiljen?

Olika slags nötallergi Viktigt att notera att jordnötter inte alls är i samma familj som andra nötter. De är ärtväxter och klassificeras i samma växtfamilj som bland annat sojabönor och ärter. I nötfamiljen ingår hasselnöt, pekannöt, valnöt, paranöt och cashewnöt.

Kan innehålla nötter?

Märkning som ”kan innehålla spår av” används för att tala om att produkter kan vara förorenade med allergener som till exempel mjölk, hasselnöt och vete. Om du har en allergi kan det vara mycket viktigt att veta.

Kan nötallergi försvinna?

– Det finns inget vi kan ge som tar bort allergin, men hos barn kan en allergi faktiskt försvinna av sig själv. Det gäller oftast barn och födoämnesallergier, kanske för att tarmsystem och immunsystem mognar. Om du fortfarande har kvar en allergi när du är mellan 18 och 20 år kommer den troligtvis inte växa bort.

Relaterade inlägg: