Vilka vanliga biverkningar finns vid behandling med opioider?

Innehållsförteckning

Vilka vanliga biverkningar finns vid behandling med opioider?

Vilka vanliga biverkningar finns vid behandling med opioider?

Opioiderna är läkemedel som genom det centrala nervsystemet lindrar smärta på samma sätt som morfin. Dessa är vanliga i behandlingen av måttlig och svår postoperativ smärta....Exempel på vanliga biverkningar:

  • illamående och kräkningar.
  • hudklåda.
  • trögare tarmfunktion.
  • trötthet och omtöcknad känsla.

Vad är skillnaden på opioider och opiater?

I Sverige råder i dag en begreppsförvirring i användningen av termerna opioider och opiater. Opioider är en grupp substanser med morfinliknande verkningsmekanism som kan delas in i tre undergrupper; opiater (opiumalkaloider), semisyntetiska och helsyntetiska opioider (Fakta 1).

Vilka risker finns det vid intag av opioider?

Lungödem. Vid allvarlig förgiftning risk för rabdomyolys och njurskada. Kramper (särskilt: kodein, pentazocin, ketobemidon, petidin och dextropropoxifen). Cirkulationssvikt med breddökade QRS är sällsynt men förekommer vid dextropropoxifen överdos.

Hur beroendeframkallande är morfin?

Preparatet har dock en rad nackdelar, bland annat är morfin starkt vanebildande och individen i fråga utvecklar snabbt tolerans och ett fysiskt beroende. Dessutom är morfin likt barbiturater i den meningen att det hämmar andningen, och kan därmed vara mycket farligt vid felaktig användning.

Vilken vilka av dessa psykoaktiva substanser räknas till opiater opioider?

Några vanliga exempel på substanser i de tre grupperna är:

  • Opiater; morfin, oxikodon, kodein, heroin och opium.
  • Semisyntetiska opioider; buprenorfin och hydromorfin.
  • Helsyntetiska opioider; ketobemidon, petidin, metadon och tramadol.

Vad ingår i gruppen opioider?

  • Opiater ingår i gruppen opioider, där de utgör de icke-syntetiska opioiderna och alltså endast innehåller derivat från opiumvallmo, Papaver somniferum. Opioider är i sin tur en underordnad grupp till analgetika. De viktigaste opiaterna från opium är morfin, kodein, tebain, papaverin, noskapin och narcein.

Hur stimulerar opioider hjärnan?

  • Opioider stimulerar hjärnans belöningssystem och det utsöndras dopamin. Dopamin är en annan signalsubstans som reglerar motorik, vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation. Överstimulering av belöningssystemet kan leda till missbruk eftersom det produceras eufori-effekter och skapar ett behov av att upprepa beteendet.

Vad är Opiumalkaloider?

  • Opiater, eller opiumalkaloider, kallas alla sammansättningar av alkaloider som finns i opium. Opiater ingår i gruppen opioider, där de utgör de icke-syntetiska opioiderna och alltså endast innehåller derivat från opiumvallmo, Papaver somniferum. Opioider är i sin tur en underordnad grupp till analgetika.

Relaterade inlägg: