Vad utgör ränta Skatteverket?

Innehållsförteckning

Vad utgör ränta Skatteverket?

Vad utgör ränta Skatteverket?

En ränteutgift är en kostnad för att få en kredit. Den som har varit betalningsansvarig för skulden och betalat räntan har som huvudregel rätt till ränteavdraget. Den som har lånat pengar för att köpa en tillgång utomlands måste ta hänsyn till bestämmelserna i skatteavtalen.

Vad är tillskriven ränta?

Tillskriven ränta på krediter på grund av köp av varor eller tjänster i näringsverksamheten, såsom leverantörsskulder och motsvarande kundfordringar, omfattas inte av den föreslagna definitionen. ... När det gäller ”andra utgifter för kredit” framgår att det är utgifter som uppstår för att anskaffa lånat kapital som avses.

Vilket konto bokföra ränta?

Upplupen ränta avseende skulder redovisas genom att en skuld av upplupen ränta bokförs i balansräkningen och att en räntekostnad bokförs i resultaträkningen. Räntekostnader för långfristiga och kortfristiga skulder redovisas som finansiella kostnader i kontogrupp 84.

Vilket konto dröjsmålsränta?

En intäkt som avser dröjsmålsränta klassificeras normalt som en finansiell intäkt och intäkten uppstår direkt när räntefakturan skapas eftersom dröjsmålsräntan då redan är intjänad. I baskontoplanen bokförs dröjsmålsränta i kontogrupp 83.

Vilket konto för dröjsmålsränta?

Dröjsmålsränta är en tillfällig räntekostnad som beror på bristande rutiner eller bristande betalningsförmåga och därför bokförs normalt inte upplupen dröjsmålsränta. Räntekostnader för dröjsmålsränta redovisas som finansiella kostnader i kontogrupp 84.

Relaterade inlägg: