Vad ingår i Sambodelning?

Innehållsförteckning

Vad ingår i Sambodelning?

Vad ingår i Sambodelning?

Samboegendomen är den egendom som ska delas lika mellan samborna vid en bodelning (14 § SamboL). Vad som räknas som samboegendom är bohag och gemensam bostad om dessa köpts med syftet att vara för gemensam användning (3 § SamboL). All egendom som genom arv, testamente, gåva etc.

Vad ingår i gemensamt bohag?

Möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom som är avsedd för makars, sambors och registrerade partners gemensamma hem. Till gemensamt bohag räknas inte sådant bohag som används uteslutande för ena partens bruk och inte heller egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål.

Har min sambo rätt till mina sparpengar?

Som svar på din fråga, nej din sambo har inte rätt till dina sparpengar om ni skulle separera. Det hon har rätt till är hälften av er samboegendom, det vill säga er gemensamma bostad och bohag, om det förvärvades för gemensamt bruk.

Vad räknas som Samboegendom vid bodelning?

Juridik / Samboegendomvad gäller? Med samboegendom menas gemensam bostad och gemensamt bohag som paret skaffat för gemensam användning. Sambolagen gäller alltså inte all egendom som tillhör samborna. Vid en bodelning ska samborna dela på all samboegendom.

Vad gäller under sambolagen?

Att vara sambo innebär mer än att bo ihop Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.

Relaterade inlägg: