Vad krävs för sjukresa?

Innehållsförteckning

Vad krävs för sjukresa?

Vad krävs för sjukresa?

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning. Du måste alltid betala en del av resan själv, den så kallade egenavgiften.

Vem betalar Sjukresa?

Sjukresor är en resa till och från en vårdgivare. Regionerna är huvudmän för sjukvården och har skyldighet att pröva frågor om och betala ut ersättning för sjukresor. En sjukresa kan ske på olika sätt i olika län.

Vad kostar en sjukresa med färdtjänst?

En sjukresa med taxi kostar upp till 140 kronor per enkelresa. En kort resa kan kosta mindre. Egenavgiften för resan faktureras i efterhand. Har du rest med en privat taxi ansöker du om ersättning i efterhand för dina utlägg.

Vad kostar det att åka med sjukresor?

Gör du en sjukresa med din egen bil får du 17 kronor per mil i ersättning. Egenavgiften för en resa med egen bil är upp till 50 kronor per enkelresa. Den betalar du genom att summan för egenavgiften dras av från beloppet du ska få tillbaka.

Vad är ett Sjukresekort?

Sjukresekort. Om din vårdgivare anser att du är berättigad till sjukresa med taxi eller rullstolstaxi/specialfordon får du ett blått sjukresekort. Sjukresekortet gäller för alla resor som du har fått och kan komma att få, så spara kortet.

Vad är en sjukresa?

  • En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare, till exempel en läkare, sjukgymnast, tandläkare eller kurator. Det är den som ger dig vård som beslutar om du ska få sjukresa. Beslutet grundar sig på en medicinsk bedömning av ditt hälsotillstånd.

Vad är skillnaden mellan sjukresa och färdtjänst?

  • Om du har tillstånd för färdtjänst har du automatiskt rätt till sjukresa. Skillnaden mellan sjukresa och färdtjänstresa är att färdtjänstresor främst är avsedda för privata resor och att du får ett begränsat antal resor per år. Sjukresor gäller endast resor mellan hemmet och vård och behandling.

Vad är sjukresa för barn och ungdomar?

  • Sjukresa ersätts normalt mellan folkbokföringsadressen och vårdgivaren. Barn och ungdomar till och med 19 år betalar ingen egenavgift vid sjukresa. En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling samt behandling utförd av tandläkare eller tandhygienist, räknas som sjukresa.

Vad gäller sjukresor mellan hemmet och vård?

  • Sjukresor gäller endast resor mellan hemmet och vård och behandling. Du beviljas så många sjukresor du behöver för att resa till vård eller behandling. Även högkostnadsskyddet skiljer sig mellan färdtjänstresor och sjukresor och egenavgifterna skiljer sig åt, det vill säga kostnaden per resa.

Relaterade inlägg: