Hur gör man med RUT avdrag?

Innehållsförteckning

Hur gör man med RUT avdrag?

Hur gör man med RUT avdrag?

Du använder rot- och rutavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket. Om Skatteverket beviljar utbetalning till utföraren förifylls beloppet i din inkomstdeklaration.

Vad menar man efter rut avdrag?

Rutavdrag, eller RUT-avdrag som det också kallas, är en förkortning och står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rutavdrag är en skattesubvention, alltså ett avdrag, som ges till privatpersoner av Skatteverket för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet, som till exempel städ eller arbeten inom trädgård.

Hur fungerar rut för företag?

Den som anlitar ditt företag för rutarbete kan få en skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och du får dra av högst 50 procent. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.

Hur påverkar ROT-avdrag min skatt?

Exempel på när skatten räcker till Du har köpt tjänster och fått rotavdrag på fakturan med 15 000 kronor. Du betalar alltså 15 000 kronor mindre till företaget. På slutskattebeskedet beslutar Skatteverket att du får 15 000 kronor i skattereduktion.

Hur Rut?

Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50 procent av arbetskostnaden. Du har ett personligt maxtak på 75 000 kronor att utnyttja per år, vilket motsvarar ett köpunderlag på 150 000 kronor. Om ni är flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak.

Relaterade inlägg: