Vad innebär det när man pratar om självkostnad för en produkt?

Innehållsförteckning

Vad innebär det när man pratar om självkostnad för en produkt?

Vad innebär det när man pratar om självkostnad för en produkt?

En självkostnad visar på vad ett kalkylobjekt kostar företaget. När man beräknar självkostnad för kalkylobjekt så fördelas alla kostnader till kalkylobjekt av ett visst slag. Självkostnad för kalkylobjekt beräknas för beslut när det gäller prissättning av produkter i normala fall och för resultatberäkningar.

Vad ingår i försäljningsomkostnader?

Ordbok ämnesmässigt-II. Försäljningsomkostnader är indirekta kostnader i försäljningsfunktionen. Det vidare begreppet försäljningskostnader innehåller både direkta och indirekta kostnader. Försäljningsomkostnader ska exempelvis inte innehålla tull, frakt, emballage och eventuella rabatter.

Vad ingår i TVK?

Direkta kostnader
dMDirekt material. Det material som använts för framtagning av produkten.
direkt tillverknings- kostnadExempel på detta kan vara patentkostnader för produkten.
direkt försäljnings- kostnadExempel på detta kan vara provisionsbaserad försäljning för produkten.

Vad innebär självkostnadskalkyl?

Självkostnadskalkyl är en metod som företag och organisationer använder för att fördela sina totala kostnader på olika kostnadsbärare, det vill säga produkter och/eller tjänster som företaget säljer. ... Grunden i en självkostnadskalkyl är att företaget ska fördela alla kostnader företaget har jämnt över produkter.

Vad är självkostnad ekonomistyrning?

Med självkostnad menas ett företags totala kostnader för en viss produkt tills den är levererad och betald. Självkostnaden består dels av direkta kostnader, dels av indirekta kostnader (administrationsomkostnader och försäljningsomkostnader).

Relaterade inlägg: