Vilken Tomatsort?

Innehållsförteckning

Vilken Tomatsort?

Vilken Tomatsort?

Busktomaterna 'Bitonto' och 'Tiny Tim' som vi tipsar om ovan, ger små tomater av körsbärtstyp. Vill du ha en lågväxande och avlång plommontomat rekommenderar vi 'Incas' F1, en tomat som trivs bäst i växthus eller ett riktigt varmt läge. Högväxande tomater behöver bindas upp och ger möjlighet till stor skörd.

Vilka tomater ska man odla?

Fem favoriter bland tomatplantor

  • Körsbärstomat 'Gardener's delight' En mycket omtyckt och god sort som får något större tomater. ...
  • Körsbärstomat 'Black cherry' Sort som får vackert svartröda, saftiga och välsmakande tomater. ...
  • Körsbärstomat 'Tiny Tim' ...
  • Frilandstomat 'Moneymaker' ...
  • Plommontomat 'Romello'

Vilken är den godaste tomaten?

Gillar du riktigt söta tomater så är det en god idé att odla 'Sungold' F1 som är en gyllenfärgad och fantastiskt söt och smakrik körsbärstomat. Eller prova 'Green Envy' som är en spännande grön, liten ovalformad körsbärstomat som också den är söt och väldigt god i smaken.

Vilka tomater är Busktomater?

Sorter av lågväxande busktomater

  • TINY TIM. är en körsbärstomat. Den ger riklig skörd av små tomater med söt smak. ...
  • VILMA. även detta är en körsbärstomat. En kruktomat med kompakt och stabilt upprätt växtsätt. ...
  • F1 SWEET 'N NEAT CHERRIE KISSES. Det här är också en körsbärstomat, som är otroligt rikgivande och ger frukt länge.

Vad används tomaten till?

Tomat är huvudingrediens då man lagar gazpacho, som är en spansk tomatsoppa med färsk basilika, selleri, vitlök och som serveras kall. Tomat används också till tomatsåsen på pizzan, i ketchup och är en av de vanligaste ingredienserna i en svensk grönsallad.

Hur många sorters tomater finns det i Sverige?

Tomaten kategoriseras som en grönsak fast den egentligen är en potatisväxt med frukter. Det odlas omkring 7 500 olika tomatsorter i hela världen och liksom potatisen finns det tomater i olika storlekar, former, färger och nyanser, från nästan svart via purpur och röd till gul, orange och grön.

Hur mycket tomater ger en planta?

Avlånga plommontomater tar längst tid på sig, ca 110 dagar. Hur mycket frukt varje plant ger skiftar också. Körsbärstomater ger ungefär 1 kg tomater per planta, runda 2-3 kg och plommontomater 3-4 kg.

Hur stor kruka behöver en tomatplanta?

Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.

Vad är Dwarftomater?

Grovt förenklat är Dwarftomater från Dwarf Tomato Project (DTP) moderna korsningar av bifftomater, ofta högväxande kulturarvssorter som avlats fram att som Dwarf-tomater bli mer kompaktväxande och produktiva, generellt beskrivs de som stadigt växande med kraftiga stammar på runt en meter.

Relaterade inlägg: