Vad ingår i Fyrbodal?

Innehållsförteckning

Vad ingår i Fyrbodal?

Vad ingår i Fyrbodal?

Fyrbodal utgörs av en samling kommuner i nordvästra delen av Västra Götalands län, där delen utgör en länsdel och ett kommunalförbund. Namnet kommer av Fyrstad (Lysekils, Uddevalla, Trollhättans och Vänersborgs kommuner), Bohuslän och Dalsland. Södra delen av Bohuslän brukar dock inte räknas till Fyrbodal.

Hur många kommuner i Fyrbodal?

Fyrbodals kommunalförbund är ett av fyra regionala kommunalförbund i Västra Götaland. Genom oss samarbetar våra 14 medlemskommuner för en hållbar utveckling.

Vilka städer ingår i Fyrstad?

Fyrstad[redigera | redigera wikitext] Med Fyrstad brukar avses Lysekils, Uddevalla, Trollhättans och Vänersborgs kommuner i Västra Götalands län. Före länssammanslagningen 1998 låg Lysekil och Uddevalla i Göteborgs och Bohus län, medan Trollhättan och Vänersborg låg i Älvsborgs län.

Hur fungerar ett kommunalförbund?

Kommunalförbundet är en offentlig rättslig juridisk person som har egen rättskapacitet och fristående i förhållande till sina medlemskommuner. Det innebär att kommunalförbundet övertar vissa uppgifter från sina medlemmar och blir huvudman för verksamheten med egen budget och räkenskaper.

Vad räknas till stor Göteborg?

Den nya avgränsningen av Storgöteborg sammanfaller med Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). I Storgöteborg ingår nu 13 kommuner. Förutom Göteborg och de två nya kommunerna så är det Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Vad ingår i Trestad?

Trestad är en benämning på de närbelägna tätorterna (med tillhörande kommuner) Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. De tre kommunala centralorterna har tillsammans cirka 110 000 invånare (2020).

Är kommunalförbund en myndighet?

Kommunalförbundet är en egen offentligrättslig juridisk person med egen rättskapacitet, fristående från medlemmarna, ofta sägs kommunalförbundet vara en slags specialkommun. Organisatoriskt är ett kommunalförbund uppbyggt på i princip samma sätt som en kommun eller en region.

Varför kommunalförbund?

Kommunalförbund är en form för samverkan mellan kommuner (och landsting) som kan användas för praktiskt taget vilken kommunal angelägenhet som helst. Ett kommunalförbund är en offentligrättslig juridisk person som har egen rättskapacitet och som är fristående i förhållande till sina medlemskommuner.

Har Göteborg stor?

Göteborgsregionen är det näst största storstadsområdet i Sverige, efter huvudstadsregionen Storstockholm. Storgöteborg som region används ofta för statistiska beräkningar. Den var Storgöteborgs invånarantal 988 355, varav Göteborgs kommun hade 551 449 invånare (ca 56 % av Storgöteborgs folkmängd).

Relaterade inlägg: