Hur finansieras socialförsäkringarna i Sverige?

Innehållsförteckning

Hur finansieras socialförsäkringarna i Sverige?

Hur finansieras socialförsäkringarna i Sverige?

Socialförsäkringen finansieras genom skatter, socialavgifter, allmän pensionsavgift och avkastning på fonderade medel. Socialavgifter utgör den viktigaste finansieringskällan för socialförsäkringen och svarar för en betydande del av den offentliga sektorns totala inkomster.

Hur betalas socialförsäkringar?

Utbetalningarna omfattar mer än 200 miljarder kronor per år, vilket motsvarar sex procent av Sveriges BNP. Socialförsäkringen administreras av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Försäkringskassan har hand om bidrag och ersättningar till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

Vilka socialförsäkringar har Sverige?

Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

Hur vet man om man är Socialförsäkrad?

I Sverige är det Försäkringskassan som beslutar var du ska vara socialt försäkrad, och i Danmark är det Udbetaling Danmark. Nedan kan du läsa om var du är socialförsäkrad när du bor i Sverige och arbetar i Danmark eller tvärtom. Mer information kan du få hos Försäkringskassan i Sverige eller Udbetaling Danmark.

Relaterade inlägg: