Vad ingår i en anställning?

Innehållsförteckning

Vad ingår i en anställning?

Vad ingår i en anställning?

Dina anställningsvillkor - det vill säga de rättigheter och skyldigheter som gäller i din anställning - bestäms både genom den arbetsrättsliga lagstiftningen och ditt anställningsavtal . ... Till exempel handlar det om regler för arbetstid, semester, arbetsmiljö, medbestämmande, anställning och uppsägning .

Hur får man ett kollektivavtal?

Med kollektivavtal slipper du krånglet, samtidigt som du tar ansvar för dina anställda. Det finns två sätt att teckna kollektivavtal. Antingen går företaget med i en arbetsgivarorganisation eller så tecknar ni ett hängavtal med ett fackförbund.

Hur tecknar man hängavtal?

Ett hängavtal betyder att en arbetsgivare har slutit kollektivavtal direkt med ett fackförbund istället för genom att teckna kollektivavtal med den arbetsgivarorganisation som förhandlar avtalet för arbetsgivarnas räkning. Hängavtal innebär samma åtaganden som kollektivavtal men blir dyrare och krångligare.

Vad gäller vid fast anställning?

Tillsvidareanställning är detsamma som fast anställning. Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat.

Vad innebär det att ha ett hängavtal?

Om du som arbetsgivare inte är organiserad i en arbetsgivarorganisation kan du istället teckna ett så kallat hängavtal med dina anställdas fackliga organisation. Ett hängavtal innebär att du och den fackliga organisationen är överens om att följa de avtal som gäller inom den aktuella branschen.

Relaterade inlägg: