Vad menas med privat pension?

Innehållsförteckning

Vad menas med privat pension?

Vad menas med privat pension?

Pension som kommer från ett privat sparande brukar kallas privat pension. Pension kan exempelvis betalas ut på grund av en pensionsförsäkring eller från ett pensionssparkonto (IPS).

Är det skatt på privat pension?

Inkomstskatt betalar du på de pengar som utbetalas från en pensionsförsäkring. ... Avkastningsskatten är en schablonbeskattning som för pensionsförsäkring är 15 procent av skatteunderlaget, som beräknas genom att man multiplicerar försäkringskapitalet med föregående års statslåneränta, dock lägst 0,5 procent.

Vad kostar en pensionsförsäkring?

Nu visas 23 st
Valbara sparalternativJämförpris i kronor
Swedbank Pensionsförsäkring Fond138 000 kr
Swedbank Pensionsförsäkring Depå138 000 kr
Nordea Ålderspension Garanti Traditionell142 900 kr
Folksam Pensionsförsäkring Traditionell144 300 kr

Är pensionsförsäkring avdragsgillt?

Du får göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35% av lönen i din inkomstdeklaration. För att du ska kunna göra avdrag måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 476 000 kronor (2021).

Hur fungerar privat pensionsförsäkring?

I en traditionell pensionsförsäkring sköter försäkringsbolaget förvaltningen och du får någon form av garanti på ditt sparande. I en fondförsäkring väljer du själv fonder som pengarna ska placeras i. I en depåförsäkring kan du placera i fonder, aktier eller andra värdepapper.

Är pensionsförsäkring skattepliktig?

Vad betalar jag för skatt? Privat pensionssparande av den här typen beskattas som annan pension, alltså på samma sätt som lön fast med andra grundavdrag. Tanken är att du får ett skatteavdrag när du sätter in pengarna men att du sedan betalar skatt på dem när du tar ut dem.

Relaterade inlägg: