Vilka konton ingår i kortfristiga skulder?

Innehållsförteckning

Vilka konton ingår i kortfristiga skulder?

Vilka konton ingår i kortfristiga skulder?

Det som räknas in under gruppen kortfristiga skulder är till exempel checkräkningskredit, leverantörsskulder, skulder till anställda, certifikat, lån från andra företag och skatteskulder. En återbetald kortfristig skuld ska endast bokföras i balansräkningen.

Hur bokför jag kortfristiga skulder?

Till kategorin kortfristiga lån räknas skulder som skall betalas tillbaka inom ett år och ska bokföras på ett 28-konto, t. ex. 2840 (Kortfristiga låneskulder). Långfristiga lån är de lån som har en längre återbetalningstid än ett år och ska bokföras på ett 23-konto, t.

Är banklån kortfristig skuld?

Kortfristiga skulder kan exempelvis vara lån från banker, lån från andra kreditinstitut, certifikat, leverantörsskulder, skatteskulder, skulder till anställda och skulder till kunder.

När ska skuld redovisas?

En skuld skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att ett utflöde av resurser som innefattar ekonomiska fördelar kommer att uppstå om skuldens monetära värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Vad är en kortfristig skuld?

Kortfristiga skulder är grupp skulder i ett företags balansräkning. Det är skulder med kort löptid, mindre än ett år. Den vanligaste kortfristiga skulden är en leverantörsskuld, det vill säga skuld som uppstått vid inköp av varor och tjänster. ... Även checkräkningskredit räknas oftast som kortfristig skuld.

Relaterade inlägg: