Vad innebär 6 räntelagen?

Innehållsförteckning

Vad innebär 6 räntelagen?

Vad innebär 6 räntelagen?

Ränta enligt 6 § räntelagen räknas ut genom att addera aktuell referensränta med 8 procentenheter. Fram till den 1 januari 2019 är referensräntan -0,5 procent. Du ska sedan lägga på 8 procentenheter. Detta innebär att det just nu blir en årlig ränta på 7,5 procent.

Hur stor dröjsmålsränta har en borgenär rätt att kräva?

Om inget avtal om ränta finns, har borgenären inte rätt att kräva löpande ränta. ... Om skulden betalas för sent har borgenären rätt till dröjsmålsränta. Man kan avtala om hur hög denna ska vara. Enligt räntelagen har borgenären rätt till en ränta som minst motsvarar gällande referensränta + 8 procentenheter.

Vad säger räntelagen?

Räntelagen är en lag som bland annat reglerar vilka betalningsvillkor och dröjsmålsräntor som företag kan ta ut av sina låntagare. Till exempel framgår i lagen att ett företag kan kräva dröjsmålsränta 30 dagar efter att en faktura har skickats ut.

Har Kronofogden ränta?

Kronofogden tar inte ut någon ränta och kan inte heller påverka eller ta bort räntan i en skuld. ... Har du ingått ett avtal med ett företag, exempelvis när du köpt ett par skor på en nätbutik, godkänner du samtidigt att betala en viss ränta om du inte betalar i tid.

När gäller räntelagen?

Räntelagen gäller alltid automatiskt vid samtliga köp som involverar någon typ av icke-direkt betalnings så som vid lån, fakturabetalning eller köp på kredit eller avbetalning och gäller därmed i köp/betalningsvillkoren hos samtliga näringsidkare när en tjänst eller en vara köps om ingenting annat är avtalat med ...

Relaterade inlägg: