Vad innebär de så kallade 32 befogenheterna inom MBL?

Innehållsförteckning

Vad innebär de så kallade 32 befogenheterna inom MBL?

Vad innebär de så kallade 32 befogenheterna inom MBL?

Utgångspunkten tas i arbetsgivarens så kallade §32-befogenheter (32 § medbestämmandelagen (MBL), se här). ... Den innebär att arbetsgivaren har i princip en ensidig och fri arbetsledningsrätt och omplaceringsrätt.

Vad innebär arbetsgivarens arbetsledningsrätt?

Arbetsledningsrätten är en grundläggande princip inom arbetsrätten som innebär att arbetsgivaren leder verksamheten och fördelar arbetet. Du som chef är arbetsgivarens företrädare. ... hur arbetet ska organiseras och utföras. vilka och hur många anställda som ska utföra arbetet.

Var regleras Arbetsledningsrätten?

Det är Medbestämmandelagen (MBL) och eventuella medbestämmandeavtal som kan reglera formerna för denna arbetsledningsrätt. Enligt MBL ska en arbetsgivare förhandla med fackföreningen inför viktigare förändringar i verksamheten, under förutsättning att parterna är bundna av kollektivavtal.

Vad blir effekterna av att förhandla en tvist enligt 12 MBL?

Det kan verka obetydligt så länge parterna är överens, men en ”dålig” förhandling kan resultera i kostsamma effekter, som skadestånd och en missad preskriptionsfrist. I 10 § MBL regleras den allmänna förhandlingsrätten som utgör en skyldighet för arbetsgivare, arbetstagarorganisationer och fackliga organisationer.

Vad menas med Arbetsgivarprerogativet?

Arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet. Innebär även en i princip fri omplaceringsrätt vilken dock inskränks genom bl. 29/29-principen och bastubadarprincipen. ...

Vad är Arbetsgivarprerogativet?

Arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet. Arbetsdomstolen förklarade i början av 1930-talet att arbetsgivarens arbetsledningsrätt utgör en allmän rättsgrundsats som gäller även utan stöd i kollektivavtal. ... Det brukar sägas att den utgör en dold klausul i kollektivavtalet.

Relaterade inlägg: