Vilken regering genomförde Ädelreformen?

Innehållsförteckning

Vilken regering genomförde Ädelreformen?

Vilken regering genomförde Ädelreformen?

Ädelreformen år 1992 kom att bli en av de mest omfattande strukturförändringar som genomförts inom vård- och omsorgs- området. Socialstyrelsen fick regeringens uppdrag att utvärdera reformen.

När började man med hemtjänst i Sverige?

De gamla borde istället kunna få hjälp och tillsyn i hemmet. Påverkad av den pågående debatten utfärdade Socialstyrelsen de första direktiven för hemtjänst för gamla 1952.

När började den sociala hemhjälpen?

Den sociala hemhjälpen (1963 var timlönen 3,50 : - och 1964 höjdes den till 4, tog kommunen över denna verksamhet. 1952 års Åldringsvårdsutredning pekade på vikten av att utveckla denna verksamhet, som kom at bli socialvårdens ansvar. 1064 utgick statsbidrag till den sociala hemhjälpen.

När införde man ålderdomshem?

Själva begreppet ”ålderdomshem” hade börjat bli vanligt omkring år 1910, men redan 1896 hade det första kommunala ålderdomshemmet tillkommit i Göteborg (Åman 1976). Även andra kommuner kom att inrätta ålderdoms- hem före 1918 (se t. ex. Sundström 2018).

Vad visade psykiatriutredningen?

Psykiatrireformen (Psyk-ÄDEL) var en reform för psykiatrin i Sverige som beslutades 1994 och genomfördes 1995. Den föregicks av psykiatriutredningen (SOU 1992:73) som visade att personer med psykisk ohälsa hade mycket dålig samverkan med övriga samhället i jämförelse med andra svaga grupper.

När började man med ålderdomshem?

Det första är ålderdomshemsspåret med start år 1918, då riksdagen beslutade om en ny fattigvårdslag. Enligt den lagen blev kommunerna skyldiga att själva eller tillsammans med annan kommun hålla ålderdomshem. I det andra spå- ret, som startade alldeles i början av 1950-talet, kom hemmaboende med hemhjälp att utvecklas.

Hur behandlades äldre förr?

Förr flyttade de äldre ofta till sina barn när behovet av hjälp blev stort. Var man fattig eller saknade egna barn så kunde kyrkan eller socknen hjälpa till. Fattigstugor var en lösning, men det var också vanligt med "rotegång" – att den äldre bodde växelvis på gårdarna i socknen.

Relaterade inlägg: