Vad är god advokatsed?

Innehållsförteckning

Vad är god advokatsed?

Vad är god advokatsed?

Enligt god advokatsed får advokaten inte heller jämna vägen för annans brottsliga verksamhet eller främja en klients intres- sen på ett otillbörligt sätt. En advokat får exempelvis inte medverka till en rättshandling som är ogiltig.

Vad händer när man blir utesluten ur Advokatsamfundet?

Justitiekanslern, JK, utövar tillsyn över Advokatsamfundet och kan begära att beslut omprövas i disciplinnämnden eller överprövas i Högsta domstolen. En advokat som har blivit utesluten ur Advokatsamfundet kan överklaga till Högsta domstolen.

När är en jurist jävig?

En svensk advokat anses bland annat vara jävig när advokaten biträder motparten i ett ärende som rör samma sak eller i en närliggande sak, när annan advokat på byrån biträder annan klient i ett ärende som rör samma sak, när advokaten, eller någon denne närstående, har intressen med anknytning till saken.

Vem är advokaten som blev utesluten?

På onsdagen meddelar samfundet sitt beslut: Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts. I cirkuläret som skickas ut står att beslutet ”genast ska gå till verkställighet”. – Kortfattat kan man säga att båda blir uteslutna ur Advokatsamfundet på grund av allvarliga brott mot advokatetiken.

Vilken advokat utesluten?

Göteborg Edip Samuelsson, ofta anlitad av släktnätverket Ali Khan, utesluts ur Advokatsamfundet. Bakgrunden är att han läckt information från klienter som suttit häktade. – Jag tror att det påverkar förtroende för advokater, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Advokatsamfundet.

Relaterade inlägg: