Vad är Torrsalta?

Innehållsförteckning

Vad är Torrsalta?

Vad är Torrsalta?

Saltning kan ske på olika sätt. Vid torrsaltning gnider man in köttet med salt och lägger varvtals med salt och kött, med en tyngd över. ... Man kan också koka saltlake och hälla över köttet. Då behåller köttet mer smak, men blir också mindre hållbart än vid torrsaltning.

Hur Torrsaltar man?

Torrsaltning innebär att man lägger varan i rikligt med salt utan vätska till exempel sill. Proportionen skall vara minst 10% av varans vattenhalt för att hindra bakterieutveckling. Torrsaltade varor lakas ur (avsaltas) i vatten många timmar innan tillredning och konsumtion.

Hur mycket Nitritsalt?

Lakesaltning av kött med nitritsalt. Gör i ordning saltlaken genom koka upp 3 liter vatten och blanda i en påse nitritsalt (300 gram) och eventuella kryddor. Detta ger 10 % saltlake. Att rimma kött innebär att man låter köttet ligga i en saltlake, det vill säga vatten med salt och andra konserverande ämnen.

Vad används Nitritsalt till?

Nitritsalt är bra att använda för dig som ytterligare vill motverka skadliga mikroorganismer och få en fin röd färg. Har du jagat och själv hanterat köttet så blir hygienen sämre än industriframställt kött och då kanske du bedömer att det är tillrådigt att använda nitritsalt.

Vad är skillnad på Lakesaltning och Torrsaltning?

Torrsaltning: Varor läggs i grovt salt t. ex. ... Torrsaltade varor lakas ur (avsaltas) genom att lägga varan i vatten i många timmar innan tillredning och konsumtion. Lakesaltning (saltlake, saltlag) är salt upplöst i vätska (vatten) i vilken man lägger en vara för att bli salt, t.

Hur länge ska man Torrsalta kött?

Torr saltlag. Det här är en lite nyare teknik, som går ut på att skippar vattnet. Man strör salt över köttbiten, och låter den ligga i (minst) 2 timmar, men förslagsvis över natten. Man saltar hela ytan på köttet med vanligt bordssalt, och den rekommenderade mängden är 1 tsk salt per kilo kött.

Hur gör man Spekemakrill?

Det är en speciell variant av makrill med konsistens som kallrökt lax, men fastare i köttet och med fin intensiv sälta. Spekemakrill gör man av fet höstmakrill som först läggs i en saltlag innan den kallröks. Den pikanta smaken gör sig bra till krämig äggröra med gräslök och tunt krispigt knäckebröd.

Hur mycket nitrit?

Den färdiga produktens restvärde av nitrit kan man bara veta säkert genom analys men så länge man håller sig till max 16 g tillsatt nitritsalt/kg råvara och resten som vanligt salt, får man anses klara gränserna även här.

Hur mycket saltlag per kilo kött?

Recept Brine eller Saltlake 10% Kyl ned och använd i saltspruta för att smaksätta kött. Saltlaken håller ett par veckor i kylskåp. Det går åt ca 1-1,3 dl saltlake per kilo kött eller fisk. Spruta in saltlake på många olika ställen och lite åt gången, låt sedan gärna köttet ligga ett par timmar innan du tillagar det.

Varför tillsätts Nitritsalt i charkvaror?

Nitrit är ett konserveringsmedel som även påverkar färgen. ... Nitrit förhindrar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många charkuteriprodukter och även i julskinka.

Relaterade inlägg: