Vad innebär alkoholmonopol?

Innehållsförteckning

Vad innebär alkoholmonopol?

Vad innebär alkoholmonopol?

1955 slopades motboken och Systembolaget fick ensamrätt att sälja alkohol i detaljhandeln. Detta markerade starten för vad som populärt kallas alkoholmonopolet och vad politiker ofta ser som ett av de viktigaste alkoholpolitiska styrmedlen. ... Konsumtionen av alkohol är lägre i Sverige än i många andra länder.

Varför alkoholmonopol?

Alkoholmonopol[redigera | redigera wikitext] Alkoholmonopol är ett i vissa länder tillämpat sätt att reglera tillverkning och handel med alkoholdrycker, motiverat dels med viljan att minska alkoholism och alkoholens sociala skadeverkningar, dels med statskassans behov av inkomster.

Varför är det monopol på Systembolaget?

De senaste 20 åren har alkoholmarknaden i Sverige liberaliserats, även om det ofta har skett motvilligt och på grund av yttre påtryckningar. Vin & Sprits monopol på import, export och tillverkning av alkohol är borta och Systembolagets monopol på att sälja alkohol till svenska restauranger likaså.

Vad gör Systembolaget?

Som enda företag som säljer starköl, vin och sprit ska vi erbjuda god service över hela landet. Vår service baserar sig på vår breda kunskap om det mesta som har med alkohol att göra. Vi arbetar på flera sätt: Vi har kunnig personal som kan ge råd om drycker och vad som passar till olika maträtter.

Är Systembolaget effektivt?

Studier från andra länder, särskilt från Norden, talar dock för att monopolbutiker är mer effektiva i att upprätthålla lagstadgad minimiålder för försäljning. Dessutom verkar Systembolagets butiker vara särskilt effektiva vad avser ålderskontroller även jämfört med de norska och finska monopolbutikerna.

Finns systembolag i Finland?

Alko har omkring 343 butiker och 116 försäljningsombud i Finland. Alko är en direkt motsvarighet till de övriga nordiska alkoholmonopolen, speciellt norska Vinmonopolet samt de lite annorlunda svenska Systembolaget och isländska Vínbúðin.

Relaterade inlägg: