Vad innebär ett anställningsskydd?

Innehållsförteckning

Vad innebär ett anställningsskydd?

Vad innebär ett anställningsskydd?

Lagen om anställningsskydd, LAS, inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.

Vad innebär turordning?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Hur fungerar LAS lagen?

fungerar anställningsskyddet (LAS) Lagen om anställningsskydd, LAS, begränsar arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. Under vissa förutsättningar ger den också tidigare anställda företrädesrätt till återanställning. Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal gäller tillsvidare.

Vad finns det för fördelar med lagen om anställningsskydd?

Ett anställningsskydd ska skydda arbetstagarna mot godtyckliga uppsägningar och få arbetsgivarna att beakta samhällets kostnader för de uppsagda. Det är fördelarna. Till nackdelarna hör att skyddet leder till ökad långtidsarbetslöshet, minskad dynamik och sämre matchning mellan arbetsuppgifter och arbetskraft.

Vad säger lagen om avsked?

Ett omedelbart avslutande av ett arbetsavtal på grund av att arbetstagaren åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren så grovt att det är fråga om avtalsbrott. Bestämmelserna finns i 18 § lagen (1982:80) om anställningsskydd. Avskedande ska inte förväxlas med uppsägning av arbetsavtalet. ...

Relaterade inlägg: