Är amenorré farligt?

Innehållsförteckning

Är amenorré farligt?

Är amenorré farligt?

Konsekvenserna av amenorré kan vara infertilitet, benskörhet, fysisk- och psykisk ohälsa. Inom idrotten har namnet idrottsamenorré uppkommit. Detta på grund av ökad rapportering om amenorré drabbade kvinnor inom idrotten.

Vad är sekundär amenorré?

Definition. Primär amenorré betyder utebliven mens-start hos en 16-årig flicka med normala sekundära könskaraktäristika eller hos en 14-årig flicka utan normala könskaraktäristika. Sekundär amenorré betyder utebliven mens under längre tid än 3 månader hos en kvinna i fertil ålder som tidigare menstruerat.

Kan man bli gravid trots amenorré?

LAM-metoden fungerar genom att ägglossningen inte sker under den tid man inte har mens och samtidigt ammar. Därigenom kan man heller inte bli gravid. Denna metoden är dock osäker för man kan inte alltid veta om man har ägglossning.

Är det farligt att mensen är sen?

Det är ofarligt. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tycker att det är besvärligt. Då kan du få till exempel p-piller som gör att du får mer regelbunden mens.

Är det bra att träna när man försöker bli gravid?

Så hårt kan du träna om du vill bli gravid Du ska dock inte vara helt stillasittande om du vill bli gravid. Både små mängder högintensiv träning, och stora doser lågintensiv motion främjar nämligen möjligheten att bli gravid.

Kan träning påverka fertilitet?

Samtidigt är det viktigt att betona att fysisk aktivitet generellt är något som gagnar både hälsan och fertiliteten, och att samma studies resultat också visade att kvinnor i allmänhet, oavsett hur mycket de väger, hade lättare för att bli med barn om de höll sig fysiskt aktiva än om de hade en mer stillasittande ...

Relaterade inlägg: