Vad är en amputation?

Innehållsförteckning

Vad är en amputation?

Vad är en amputation?

Amputation är när en extremitet (arm, ben, fot, hand, etc) avlägsnas från kroppen. Avlägsnandet kan ske kirurgiskt som en del av en medicinsk behandling, eller traumatiskt. Traumatisk amputation innebär att kroppsdelen avlägsnades i samband med ett medicinskt/fysiskt trauma.

Vilka är orsaker till amputation?

Den helt dominerande orsaken är svårläkta större sår (gangrän) till följd av nedsatt blodcirkulation. Resterande amputationer kan ske på grund av olycksfall, tumörsjukdomar, sepsis (blodförgiftning) eller medfödda missbildningar.

Hur känns det att amputera?

Du kan uppleva att den förlorade kroppsdelen sitter kvar även om den inte känns exakt som tidigare. Foten känns ofta som att den sitter i direkt anslutning till det ställe där benet har amputerats. Du kan uppleva känslor som klåda, värme och kyla. Fantomkänsla är något som nästan alla med amputerat ben upplever.

När började man operera?

Historia. Operationer gjordes redan under stenåldern, då man funnit bevis på trepanering. Den moderna kirurgins rötter finns hos fältskärerna, som främst var verksamma inom militären; kirurgie magister var en examen för fältläkare.

Relaterade inlägg: