Kan man avsäga sig sitt arv?

Innehållsförteckning

Kan man avsäga sig sitt arv?

Kan man avsäga sig sitt arv?

En arvinge kan avsäga sig sin rätt till arv medan arvlåtaren är i livet. En sådan avsägelse ska göras i ett skriftligt avtal med arvlåtaren (17 kap. ... Den del av kvarlåtenskapen som skulle ha tillfallit arvingen fördelas då som om arvingen avlidit före arvlåtaren.

Kan man avsäga sig ett testamente?

Ja, man kan avsäga sig arvsrätten. Bestämmelser om arv och testamente finns i främst Ärvdabalken (ÄB). Av 17 kap. 2 § 1 st. ÄB framgår att en arvinge har rätt att avsäga sig sin rätt till arv.

Kan man avsäga sig ett dödsbo?

En arvinge kan avsäga sig sitt arv både efter och före dödsfallet. Avsäger man sig arvsrätten efter dödsfallet är man inte längre dödsbodelägare i dödsboet. Avsäger man sig arvsrätten innan dödsfallet räknas man inte längre som arvinge överhuvudtaget.

Vad är laglott för särkullbarn?

Den avlidne har två barn, ett gemensamt med sin make och ett barn sedan tidigare. Arvslotten för särkullbarnet är då 400 000 kr i och med att arvet delas efter hur många barn den avlidne har. De andra 400 000 kr tillfaller maken. Laglotten är hälften av arvslotten, det vill säga 200 000 kr.

Relaterade inlägg: