Vad betyder barns aktörskap?

Innehållsförteckning

Vad betyder barns aktörskap?

Vad betyder barns aktörskap?

Barns aktörskap grundas således på uppfattningen att barnet är ett subjekt. Ett aktörsperspektiv förutsätter någon form av möjlighet till deltagande. Utgångspunkten har varit att barn i tidig ålder ska betraktas som subjekt med egna kunskaper och erfarenheter. I den mån barn vill delta bör de ges möjlighet till detta.

Vad betyder barns perspektiv för utvärdering och utveckling?

Forskarna Ingrid Pramling Samuelsson och Niklas Pramling (2010) beskriver det som att barnperspektiv innebär att vuxna redan tror sig veta barns behov, medan barns perspektiv handlar om att barnen själva får bidra med synpunkter och perspektiv, exempelvis i en aktivitet i förskolan.

Vad är pedagogisk atmosfär?

Samspelande atmosfär – ett pedagogiskt bemötande Lyhördhet, närvaro och en öppenhet inför andras gränsöverskridande. Acceptans, uppmuntran till utforskande. Ögonkontakt, nyfikenhet, glädje, entusiasm, lust.

Vilka faktorer påverkar pedagogens förhållningssätt?

Pedagogen bör bemöta barnet i behov av stöd genom att man skapar en god relation, där skapar man grundtryggheten till att utveckla social kompetens. En viktig del är att pedagogen är intresserad och har en positiv inställning där man alltid ser möjligheter.

Relaterade inlägg: