Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Innehållsförteckning

Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Arbetsgivarens informationsskyldighet Arbetsgivaren har även en informationsskyldighet som regleras i 19 § MBL. Arbetsgivaren ska fortlöpande hålla de fackliga organisationerna underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom riktlinjerna för personalpolitiken.

Vad är innebär informationsskyldighet?

Informationsskyldigheten innebär två saker: dels att arbetsgivaren på eget initiativ ska informera fackförbunden, dels att fackförbunden har rätt att ta del av handlingar. Arbetsgivaren ska löpande informera fackförbunden om verksamhetens utveckling och riktlinjerna för personalpolitiken.

Vilka rättigheter har de anställda enligt MBL när det gäller information och medbestämmande?

De rättigheter som ges till arbetstagarsidan är bl. a. förhandlingsrätt (10-17 §§), rätten till information (18-22 §§), rätten till medbestämmande genom kollektivavtal (32 §), fackligt tolkningsföreträde (33-37 §§) och facklig vetorätt (38-40 §§).

Vilken information är arbetsgivaren skyldig att informera om?

Arbetsgivare har en långtgående skyldighet enligt dataskyddsförordningen att informera de anställda om behandlingen av deras personuppgifter. ... En arbetsgivare behöver inte informera om sådant som den anställda redan känner till, till exempel om informationen har lämnats tidigare.

Vad betyder MBL för dig?

Medbestämmandelagen (MBL), lag (1976:580), om medbestämmande i arbetslivet, är en svensk lag som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Allting annat, som betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning och mycket mer är redan klart.

Vilka regler i MBL handlar om förhandlingsrätt?

MBL reglerar i huvudsak: Förhandlingsrätt/skyldighet – rätten för arbetstagare och arbetsgivare att förhandla med motparten i vissa frågor, och motpartens skyldighet att förhandla. Rätt till information – handlar i första hand om arbetsgivares skyldighet att informera arbetstagarorganisationen om verksamheten.

Relaterade inlägg: